tisdag 31 oktober 2017

Återvändarbidraget: Vart tar pengarna vägen?



Kostnaderna för återvändarbidrag för dem som återvänder frivilligt har ökat kraftigt. Samtidigt minskar antalet reser frivilligt, och vi vet från bland annat Uppdrag Granskning att det är få personer som hämtar ut bidraget i Kabul.

Vart tar pengarna vägen? Vad jag förstår har Migrationsverkets återvändandesambandsman Kjell-Terje Torvik ingen uppfattning om detta. 
Det stämmer att man har rätt att ansöka om bidragMen man har inte rätt att få bidrag, även om vissa handläggare ger sken av det. En del får avslag redan i Sverige, andra får inte ut sina pengar i Kabul, även om de visar upp giltigt beslut. En del blir utvisade så snabbt att de inte hinner ansöka eller invänta beslutet i Sverige. 
I Migrationsverkets planer ingår att landsätta utvisade i andra städer än Kabul för dem som inte är säkra där. Det framgår inte hur de då ska kunna få sitt bidrag utbetalt. 
"Återetableringsstödet" på 30 000 kr betalas ut av FN-organisationen IOM med kontor i Kabul. "Återintegrationsstödet" på 23 000 kr kan användas för att gå en kurs, starta eget eller få jobb. Det betalas ut via ERIN.
"När man väl har fått en person att inse att det är slöseri med tid att vara kvar här i Sverige, och bättre att åka tillbaka och börja sitt liv på riktigt, då är det här något väldigt positivt som man kan erbjuda någon som är väldigt besviken över att inte få stanna, säger Kristina Rännar, processledare för återvändande på Migrationsverket" (SvD 31.10.2017).
Då har hon inte förstått att de flesta av de afghanska ungdomarna tycker att det är här, i Sverige, de fått börja sitt liv på riktigt. Det är här de mötts med värme och respekt, det är här de fått gå i skola, det är här de ser ett hopp för sin framtid. 
Att åka till Afghanistan är för ungdomarna snarast att sluta leva på riktigt, för att i stället lägga all sin kraft på att överleva.
Läs mer 
Så arbetar Migrationsverkets återvändandesambandsman i Kabul Kjell-Terje Torvik Migrationsverket 18.3.2017 
Hårt tryck på FN i Kabul Blankspot Project 30.1.2017
Deportees and the IOM drama  Kabulblogs 8.5.2013


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar