fredag 22 september 2017

Konvertit utvisas - handläggaren saknade kunskaper om kristendom

Det kom ett inlägg på Facebook.
Det här är Anki Pettersens text 👇👇
Mostafa Gholami kom till Sverige i mars 2013. Han var 16 år när han fick sitt första avslag, idag är han 19 år. Han har fått avslag nr 2 och 3. Hans advokat fick sparken för ett par veckor sen då hon inte gjort sitt jobb. 
Idag sitter han sen dryg 2,5 månad i förvaret i Flen. I torsdags kom ett ”sista” besked om att det inte går att överklaga längre utan nu ska beslutet om utvisning verkställas. I fredags ringde han mig kl 19 och berättade att han försökt rymma, men brottades ner på 1 minut, han har blåmärken på hela kroppen och jätteont i armarna som bröts bakom hans rygg. Han sitter nu isolerad och får inte duscha, inte ta emot besök, han vill inte äta och han fick veta att han kommer flyttas till Märsta så snart en transport dit är tillgänglig.
Allt är fruktansvärt, MEN det kom en ängel på vår väg som vi hyser hopp till – prästen Bengt Sjöberg!
Nu vi läser Bengt Sjöbergs text 👇👇👇
Mustafa föddes på nytt, fick frid och trygghet, blev ren i hjärtat och döptes i en sjö. Han kände sig frälst och har hittat Gud och är glad varje morgon när han vaknar. Mustafa berättar för andra om sin tro på Plattan i centrala Stockholm tillsammans med sina vänner i Clara Kyrka. Han har blivit hotad många gånger när han berättar om sin tro för andra, men har funnit kärleken från Gud och Mustafa ber ”den vardagliga bönen” och mår bra.
Detta låter väl fantastiskt bra, eller hur? En afghansk ung man som funnit Gud och kärleken från Gud i Sverige, men NEJ…..Migrationsverket anser att hans tro inte är genuin och att han ”bara” är kristen på grund av den sociala gemenskapen i kyrkan. Nu har Migrationsverket och Polismyndigheten satt honom i förvar/flyktingfängelse sedan flera månader. För några dagar sedan överfördes han från förvaret i Flen till förvaret i Märsta, nära Arlanda flygplats dit man tänker föra honom för deportation till Afghanistan. Där väntar en trolig död och tortyr. 
Hur kan detta vara möjligt? Jag har aldrig under de 30 år som jag varit engagerad för flyktingar sett ett så dåligt protokoll från intervjun om hans kristna tro. Handläggaren och tolken verkar inte förstå vad Mustafa säger. På frågan vad Jesus pappa heter svarar Mustafa oerhört teologiskt bra: ”Menar du Jesus pappa i himlen eller på jorden?” Här finns insikter om Jesu gudomliga ursprung och tillblivelse.
Handläggaren verkar heller inte förstå varför man hade dop i en sjö? Varför inte i en kyrka? Hon verkar se det som något negativt och skumt. Att Jesus döptes i floden Jordan och många lärjungar döptes i Genesarets sjö vet kanske de flesta, men tydligen inte de jurister som ska avgöra en människas framtid, död eller liv.
Ordet pentekost, ett annat ord för pingst vållar väldigt huvudbry. Ingen vet vad Mustafa säger och man letar i översättningar efter vad han kan mena. Till sist enas man om att Mustafa inte känner till de kristna högtiderna.
När Mustafa berättar att han ber den vardagliga bönen vill de att han ska citera bönen Fader Vår vilket han gör genom att läsa upp början, men sen fastnar han. Kanske menade han det vardagliga samtalet med Gud i Jesus namn. Den naturliga bönen som man kan be likt ett samtal mellan två vänner. Det är så min kristendom också utövas. Ibland samtalar jag med Gud på promenaden i skogen, då jag kör bil eller metar vid sjön. Många kristna har ett mycket naturligt och avspänt förhållande till riter och böner och religiösa uttryck.


PressmeddelandetInga kommentarer:

Skicka en kommentar