Skolgång och uppehållstillstånd

söndag 31 oktober 2021

Biståndsministern: "Läget i Afghanistan är värre än vad vi trott"

Läget i Afghanistan oktober 2021
"Afghanistan är närmare en statskollaps än vad vi tidigare befarat, och rivaliserande terrororganisationer hotar talibanerna." Enligt DN 23.10.2021 är detta biståndsminister Per Olsson Fridhs intryck efter att ha varit i Doha och träffat företrädare för Qatars regering. Det handlar alltså inte bara om den humanitära situationen med matbrist och annalkande vinter, utan även om risken för inbördeskrig. Han menar också att vårt bistånd inte ska gå via den talibanska regeringen - ännu inte erkänd av något land. 

Biståndsministern: Läget i Afghanistan är värre än vad vi trott  DN 22.10.2021


Pakistan, som har täta band till talibanerna, anser däremot att direkt stöd till talibanerna är den enda vägen att förhindra en humanitär katastrof. Man vill också att USA, Kina och andra stormakter erkänner den nya regeringen och att FN lyfter sanktionerna, även mot vissa regeringsmedlemmar. 

Afghanistan hurtling towards collapse, Sweden and Pakistan say  CNN Reuters 24.10.2021 

Migrationsverket funderar fortfarande på hur de ska ställa sig till skyddsbehovet för de tusentals före detta asylsökande svenskafghaner som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd (vilket inte är kriminellt). Är Afghanistan tillräckligt säkert för att de ska kunna utvisas dit - eller kommer det att bli? Kanske man funderar på att teckna ett återvändaravtal med talibanerna om "ett värdigt, säkert och ordnat mottagande" av tvångsutvisade afghanska medborgare? 

Till skillnad mot tidigare landrapporter från Migrationsanalys (f.d. Lifos) är den senaste vag när det gäller säkerhetssituationen, vilket delvis skylls på svårigheter att få information. Läget är nytt och svårbedömt. För återvändare gäller att man anpassar sig till förhållandena för att undvika dra till sig uppmärksamhet. 

Afghanistan - säkerhetsläget, MR-situationen och vissa potentiella riskgrupper (version 1.0) Lifos 27.9.2021

Vi har hört en talibanledare säga att de som lämnat landet är välkomna tillbaka, och att de då ska ställas inför domstol. Vi har också hört lokala talibanledare gå ut till befolkningen och informera om att sharialagar är det som gäller. Vad innebär det för återvändare som lämnat islam, som kommit ut som hbtqi, som är kvinnor som gått ut utan schal på huvudet?

Hazarerna har en speciellt svår situation. Enligt William Maley, internationell expert på hazarerna i Afghanistan, finns idag inte någon plats i hela Afghanistan som är säker för hazaras. Han menar att talibanerna måste använda våld och sätta skräck i befolkningen för att behålla makten. Våldet kan riktas mot kända oppositionellar, eller mot symboliska mål som hazaras. 

Sedan den 15 augusti har talibanerna begått flera dåd riktade specifikt mot shiamuslimer och hazarer. I vissa provinser har talibanerna fördrivit de hazariska invånarna från sina byar. Liksom Amnesty International menar han att etniska och religiösa minoriteter löper särskilt stor risk under talibanernas styre. I den nya regeringen finns inga kvinnor, hazarer eller shiamuslimer. Däremot ingår flera personer som står på FN:s sanktionslista, och inrikesministern är en efterspanad ledare för terroristnätverket Haqqani. 

Prof. William Maley's update on Return of Hazaras to Afghanistan  Den onödiga flyktingkrisen 9.10.2021

Risk för uppblossande strider finns då andra grupper än talibanerna strider om makten. Att en grupp är associerad med talibanerna behöver inte betyda att de obetingat lämnar över makten till dem. 

Haqqani-nätverket
 anses vara den mest väst-fientliga grupperingen inom talibanerna och kan komma att få stort inflytande över landet. Det har starka band med Al-Qaida och sägs ha underlättat för IS-KP att genomföra sina blodiga dåd riktade mot hazarer i Kabul. 


IS-KP (IS Khorasan)
 är radikaliserade talibaner från Pakistan. Till skillnad från talibanerna vill de införa ett kalibat omfattande flera länder. De har begått mycket våldsamma attacker på shiamuslimer, men också mot den tidigare regeringen, utländska styrkor och talibaner. Från att ha hållit till på båda sidor om den pakistanska gränsen har de nu bildat celler spridda över Afghanistan. Även om de har begränsad militär kapacitet kan de komma att växa genom att rekrytera missnöjda talibaner. 


Al-Qaida
 finns i Afghanistan och har band både med talibanerna och Haqqani. De kan få ökat inflytande antingen genom stöd från regeringen eller genom att etablera sig i laglösa områden. 


Overview of recent developments and key players in Afghanistan ACCORD #2061474 ecoi.net 5.10.2021


Afghanistan är ett multikulturellt land med en mängd olika folkgrupper som ofta kan finnas på båda sidor av gränsen. Sunniislam är den största religiösa riktningen. Shiaislam finns framför allt bland hazarerna. Tidigare har det funnits även hinduer, sikher och kristna.

Den största etniska gruppen i Afghanistan är pashtuner. De finns på båda sidor av gränsen mot Pakistan, och det var i koranskolorna i Pakistan som ursprunget till talibaner finns.


Den största etniska minoriteten är hazarerna i "Hazaraland", ett bergigt och otillgängligt område centralt i Afghanistan. Deras språk är dari, en version av persiska, som varit det största officiella språket. Hazarerna, som är shiamuslimer, har under århundraden varit utsatt och förföljda från majoritetsbefolkningen och speciellt talibanerna.


Hur gick talibanernas övertagande till? Jonathan Schroden pekar på hur talibanernas övertagande av Afghanistan gick till när USA lämnat landet. Varken USA eller den afghanska regeringen kommer undan.

Författaren menar att fröna till de afghanska regeringsstyrkornas (ANSDF) kollaps såddes för åratal sedan, och att övertagandet skedde under fyra månader - inte elva dagar, som USA:s regering hävdar. ANSDF hade inte kapacitet att klara sin försörjning på egen hand. De fick heller inte nödvändiga förstärkningar och luftvärnsstöd, och ledarskapet var inte funktionsdugligt. Han menar också att ANDSF stred tappert för att försvara sitt land. Ibland var förlusterna så stora att man tvingades lämna sina döda och sårade på slagfältet. 


Vad som saknades var stöd uppifrån. Inbördes strider i regeringen, korruption, svågerpolitik och inkompetens gjorde att ANDSF inte fick den styrning och det stöd som behövdes. Att soldater och poliser behandlats illa av sina egna ledare gjorde att moralen sjunkit för länge sedan. De militära ledarna fokuserade på antalet dödade och sårade talibaner, utan att ha någon långsiktig strategi. Talibanerna iscensatte i stället en strategi där de utnyttjade motståndarens svagheter. 


Lessons from the Collapse of Afghanistan's Security Forces Combating Terrorism Center Jonathan Schroder, CTC Sentinel 2021 Oct;14(8) 

Författare: Ingrid Eckerman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar