Skolgång och uppehållstillstånd

torsdag 17 mars 2022

Uppmaning från Stöttepelaren: "Låt alla flyktingar åka gratis på SL!"


Öppet brev från Stöttepelarens ordförande till SL:s styrelse mars 2022.

Till SL:s styrelse

För någon vecka sedan hittade jag denna info på nätet:

Ett giltigt ukrainskt pass blir färdbevis i Stockholms kollektivtrafik. Beslutet är en del i en solidaritetshandling som tas gemensamt av städer, regioner och trafikbolag runtom i Europa. Syftet är att stödja de människor som nu flyr Ukraina och underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen.

Så bra! En stor hjälp för flyktingarna, en signal om att det svenska samhället vill hjälpa – och detta till en minimal kostnad för trafikbolagen.

Jag föreslår för SL:s styrelse att samma sak ska gälla för flyktingar från andra länder. Ett första steg kunde vara att alla med Migrationsverkets LMA-kort får åka gratis. För så här är det: Den som väntar på sin asylutredning får ungefär 1 900 i månaden att leva på, och väldigt många av dem förvägras rätten att jobba medan de väntar. En väntan som kan ta flera år. 1 900 i månaden ska räcka till bostad, mat, kläder, medicin ... och SL-kort. Mer än hälften går till SL-kortet.

I och med Ukrainakriget har väntetiderna blivit ännu längre för andra som söker asyl. De är i Sverige helt lagligt, men de skulle inte överleva utan hjälp från privatpersoner och civilsamhällets organisationer. Så nu hoppas jag att SL ger samma erbjudande även till dessa utsatta människor.

15 mars 2022

ordforande@stottepelaren.se
FÖRENINGEN STÖTTEPELAREN
Swish: 123 583 19 04 Bankgiro: 5228-2381 Bankkonto för stående överföringar: SEB 5368 11 065 76Inga kommentarer:

Skicka en kommentar