Skolgång och uppehållstillstånd

onsdag 30 oktober 2019

Uppsala Fredspris till föreningen Stöttepelaren!

Pristagarna från vänster: Priset för mänskliga rättigheter tilldelades föreningen Uppsalastödet. Priset för utveckling och fattigdomsbekämpning tilldelades föreningen Stöttepelaren. Priset för fred och säkerhet tilldelades Uppsala Gäris.
På FN-dagen 24/10 2019 delades Uppsala fredspris 2019 ut av Mona Haghgou Strindberg, ordförande för Uppsala FN-förening, vid en ceremoni på Fredens hus, Uppsala slott.

Fredspriset i kategorin Utveckling och fattigdomsbekämpning tilldelades Föreningen Stöttepelaren med motiveringen "för att deras matkassar och ideella arbete hjälper unga ensamkommande utan pengar att överleva i Sverige".

Fredspriset i kategorin Mänskliga rättigheter tilldelades Föreningen Uppsalastödet "för att den med sin breda stödverksamhet hjälper flyktingar att få rätt vård och social trygghet."
Karin Fridell Anter tog emot priset i hennes egenskap av Stöttepelarens ordförande. Flera andra från Stöttepelarens Uppsalagrupp var med vid ceremonin.
I sitt tacktal tryckte hon på att arbetet i Uppsala görs av en grupp människor som känner ungdomarna och vet vad de behöver. De delar ut mat och busskort och hjälper till att skaffa kläder när det behövs. De har aldrig tillräckligt med pengar, så det gäller att hitta smarta lösningar – en begagnad cykel i stället för ett busskort, kläder på rea eller i secondhandbutiker, storinköp av billiga matvaror att dela ut till ungdomarna. 
Pengarna kommer framför allt från privatpersoner som skänker stora och små penninggåvor, och dessutom säljer Stöttepelaren böcker och annat via sin hemsida
Karin Fridell Anter framförde ett speciellt tack till föreningen Sträck ut din hand som har givit Stöttepelaren 25 000 kronor till mat.
"Att få detta hedrande pris är en stor uppmuntran för oss och ger oss kraft att fortsätta vårt arbete" säger Karin Fridell Anter. "Vi är också glada att ett annat av dagens pris har gått till föreningen Uppsalastödet, som vi har ett värdefullt samarbete med." 
Lyssna på intervjun med FN-föreningen i P4 Uppland!
Föreningen Stöttepelaren samlar in pengar som hjälp till ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande asylsökande barn. Föreningens främsta målgrupp är barn och ungdomar från Afghanistan som är bosatta i Sverige och som inte omfattas av andra bidrag.
Swish: 123 583 19 04
Bankgiro: 5228-2381
Bankkonto: SEB 5368 11 065 76 för stående överföringar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar