Skolgång och uppehållstillstånd

fredag 6 september 2019

Till riksdagen: Massdeportering på Ashura, islams heliga dag


Detta brev skickas till riksdagsledamöter. Veckan 7-12 september kommer aktioner äga rum på olika håll i Sverige. Läs mer!
Till ledamöterna av Sveriges riksdag
Den 10 september ska du delta i riksdagens högtidliga öppnande. Denna dag är Ashura, en av islams allra heligaste dagar, och den internationella dagen för förebyggande av självmord.

Medan du förbereder dig för konserten i Konserthuset kommer upp till 80 flyktingar mot sin vilja starta resan till Afghanistan; vissa drogade, med huva och handfängsel. Utanför förvaret bedriver aktivister civil olydnad. Från Norra Bantorget tågar afghanska barnfamiljer för att på Sergels torg protestera mot sina utvisningsbeslut.
Ashura är en sorgehögtid för shiamuslimer då man sörjer Muhammeds dotterson Hussein som dog martyrdöden vid Karbala år 680. Helgen högtidlighålls på samma sätt som den kristna långfredagen: Man klär sig i svart, arbetar inte, reser inte, roar sig inte, fastar. I stora processioner tågar man på gatorna. I moskén har man ceremonier där man slår sig själv på bröstet och även piskar sig på ryggen. Det är inte bara blodet som flyter från ryggarna som är rött. Det är en röd dag, och myndigheter, kontor mm. är stängda.
De flesta av våra flyktingar med afghanskt bakgrund är shiamuslimer, även om alla inte följer traditionerna så hårt. Att tvinga dem att resa på den dagen då de ska sörja i gemenskap är ändå något som måste betraktas som en kränkning av religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Det är att inte låta dem utöva sin religion på det sätt de önskar, och de tvingas dessutom göra sådant som är "haram".
Deportationen kommer samtidigt som det rapporteras om kraftigt ökat våld i Afghanistan. Talibanerna vill visa sin makt inför "fredssamtalen" med USA, som handlar villkoren för att USA ska dra sig ut ur Afghanistan. De vägrar att samtala med regeringen som de anser är illegal och tillsatt av USA. I stället tänker de sabotera presidentvalet den 28 september. Redan har regeringen fått stänga 2000 vallokaler i osäkra områden.
Det finns risk att IS Khorasan (den afghanska grenen av IS) tar till ökat våld mot shiamuslimer just den 10 september. År 2018 tog man till extra säkerhetsåtgärder för att skydda shiamuslimerna. Hur ser Kabul ut den 11 september då flyktingarna landsätts på flygplatsen i Kabul?
Analytiker anser att det bara finns en utgång om USA minskar sina trupper: Talibanerna tar över, antingen i förhandlingar med regeringen, eller genom att öka stridandet. Resultatet blir återinförande av de mycket striktare reglerna för religion och kvinnors liv. Sharialagar införlivas i lagsystemet.
En del av dem som ska deporteras är ateister, kristna eller hbtq. I Afghanistan tvingas de att dölja sin livsåskådning, religion eller sexuella läggning, vilket strider mot den konvention om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under.
Med talibaner vid makten kan det blotta faktum att en kvinna varit i Europa ses som ett hedersbrott eftersom hon inte levt åtskilt från män. Risk för att hon blir stenad finns. För närvarande tar Afghanistan inte emot barnfamiljerna som i Sverige lever i limbo, på ett bidrag under existensminimum utan rätt att arbeta eller studera. I takt med att Migrationsverket lägger ner sina boenden får de med några dagars varsel flytta till en ny ort, med rätt att ta med sig 25 kg av sina under fyra år samlade tillhörigheter. Barnen får byta skola mitt i terminen.
Det är nu tre veckor till presidentvalet. Den dagen, eller strax därefter, kommer vi att veta om våldet i Afghanistan har exploderat, eller om det finns tecken till att det lugnar ner sig.
Men Migrationsverket och migrationsministern tycker väl att det är alldeles för länge att vänta. Riksdagen ger sitt tysta medgivande.
Media äger rätt att återge denna text med angivande av källa. 
Image result for ashura afghanistan

Image result for ashura afghanistanInga kommentarer:

Skicka en kommentar