Skolgång och uppehållstillstånd

måndag 7 maj 2018

Rebecca Berg: Öppet brev till Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven med en skolklass av ungdomar som han inte vill ha i Sverige.
Författare: Rebecca Berg. Brevet publicerades på Facebook 7.4.2018 men passar väldigt bra att sprida just nu.

ÖPPET BREV TILL STEFAN LÖFVEN
Tungelsta 2018-04-07
Herr statsminister,
Du bjuder ibland in till öppna möten runtom i landet och efterfrågar att möta oss som är intresserade av politik och landets framtid. Du säger dig vilja veta vad vi tycker är viktigt. Jag var tacksam för denna chans att få berätta vad som är viktigt för mig när du besökte Nynäshamn.
Men, oj vad lurad jag blev! Du ville ju inte alls höra vad vi medborgare hade att säga. Du tog överhuvud taget inga frågor, kommentarer eller åsikter, utan höll dig strikt till manus.
Av de få förskrivna frågor du svarade på, hade åtminstone 2 manipulerats, varav den ena kom från mig.
Nu ska jag i alla fall ta ett par minuter av din tid och berätta vad som är viktigt för mig:
När du för två år sedan stod på Medborgarplatsen och pratade om ett Europa utan murar och bad oss medborgare öppna våra hem och våra hjärtan, så var jag en av alla de tio tusentals människor som gjorde just det. Jag var en del av den folkrörelse som du med dina ord startade. 
Till människor, ffa barn, som flytt undan krig och förföljelse erbjöd jag inte bara en sängplats utan en chans till ett värdigt och fridfullt liv som en del av min familj. Det visade sig vara något av det absolut bästa jag någonsin gjort. Och för det tackar jag dig herr statsminister.
Men sedan hände något. Sverige blev trött, det blev för mycket. 
På kort tid gjordes radikala förändringar där regelverk hårdnade och gränser stängdes. Sverige gick från att vara ett av världens mest humanitära länder till att ha en av Europas hårdaste asyllagstiftningar.
Plötsligt skulle allt göras för att utvisa och ”skicka tillbaks” de människor vi bjudit in. Barn och ungdomar som anpassat sig, lärt sig svenska och läst in hela svenska grundskolan på 2 år blev en börda. 
Dessa barn, som ofta spenderat större delen av sina liv på flykt och trodde sig äntligen ha nått trygghet och fred, befinner sig nu plötsligt i ett inferno av godtyckliga och ovetenskapliga åldersbedömningar, påhittade födelsedatum med vidhängande avslag, pressande asylförhör med arroganta handläggare, och ett generellt iskallt och inhumant bemötande av myndigheter. 
Och på toppen av allt detta, står nu du, herr statsminister och skränar i populismens toner om hur ”De som har fått nej måste lämna landet. Annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet”. Du, Stefan Löfven, som för bara ett par år sedan bad mig öppna mitt hem, är nu den som leder förföljelsen på barn som flytt terror och krig. Det är du som i din okunskap och/eller desperation att fiska röster blandar ihop den papperslöshet som uppstått pga. svenska myndigheters orättfärdighet med den terrorism som barnen ursprungligen flytt från.
Och vi svenskar, vi som gjorde som ni politiker bad och öppnade våra hjärtan och våra hem. Ja våra hjärtan är nu krossade, och vi får uppleva en maktlöshet utan dess like när våra nya barn och familjemedlemmar med våld tas från oss och tvångs-placeras på ett flyg mot okänt öde i världens nu farligaste land. 
Hur vi snabbt kan få ett stopp på dessa barbariska handlingar, se till att denna historia aldrig upprepas, och åter göra Sverige medmänskligt, herr statsminister, det är vad som är allra viktigast för mig.
Du är varmt välkommen hem till oss. Jag träffar dig gärna och visar hur verkligheten ser ut när samhället sviker.
Rebecca Berg
Leg. Veterinär
Diplomate ACVIM, ECVIM
Ideell familjemamma till ensamkommande tonåring


1 kommentar:

  1. Vi är många som känner igen oss i Rebecka Bergs beskrivning. Vi är det civilsamhälle som är svarade JA på Regeringens och migrationsverkets vädjan 2015 att ge av vår tid och öppna våra hem. Vi har gått i bräschen för ett gott mottagande och gedigen integration av medmänniskor som flytt för sina liv. Språkbad, husrum, delaktighet i familjeliv och nya nätverk har vi bidragit med.
    Nu ändras den politiska retoriken. Civilsamhället ska stänga sina dörrar, lärare ska sluta undervisa de nyanlända, den som hjälper en flykting ska anmälas, inget eget boende, förvaren ska byggas ut...Det är en politisk retorik som är farlig och öppnar dörren på vid gavel för främlingsfientlighet och fördomar. Socialdemokraterna sviker sina grundvärderingar. Nu uttrycker sig och uppträder snart enbart mp, v och c på ett, för världen och för mänskliga värden, civiliserat sätt.

    SvaraRadera