Skolgång och uppehållstillstånd

lördag 7 april 2018

Måndag 9 april: Rättsosäkra tvångsdeporteringar av åldersuppskrivna tonåringar


Följande brev skickas till riksdagsledamöter och ministrar.
Ett trettiotal ungdomar, som kom hit som ensamkommande barn 2015, hungerstrejkar i Kållereds-förvaret. Planeringen är att de ska tvångsdeporteras på måndag 9 april.
En del har öppna ärenden. Några av dem är åldersuppskrivna på grundval av Rättsmedicinalverkets bedömning. Andra är konvertiter eller ateister. Ytterligare andra har personliga hot riktade mot sig.
De senaste veckorna har flera personer, de flesta ensamkommande, utvisats till Kabul med reguljärflyg. Det handlar om snabba utvisningar, ibland där ärendet fortfarande är öppet, och där ungdomarna inte hinner kontakta sina ombud.
Gemensamt för de utvisade är att Migrationsverket bedömt att de är 18 år och att de inte löper någon större risk för omänsklig eller förnedrande behandling i Afghanistan. Svenska och internationella Afghanistanexperter ger en annan bild.
Har du följt med i debatten om de medicinska åldersbedömningarna? Det sista är att Socialstyrelsen ska arbeta om siffrorna i sin rapport - den rapport som Rättsmedicinalverket hade som underlag när de tog fram sin metod.
Detta gör att hela den medicinska åldersbedömningen kommer i gungning. Ingen vet vad det innebär att de svenska läkarna och tandläkarna bedömt knän respektive visdomständer som fullmogna. Ingen vet om det kan betyda att individen likaväl är 15 som 25 år gammal.
Läs en sammanfattning av kritiken mot de medicinska åldersbedömningarna. (Bifogas som pdf-fil.)
Kanske du hoppas på den kommande gymnasielagen som i bästa fall träder i kraft 1 juli. Enligt Migrationsverket skulle den omfatta ca 9 000 av de 15 000 utvisningshotade. Men ett av kraven är att de ska finnas kvar i Sverige. Har de utvisats till Afghanistan har de ingen chans.
Du som riksdagsman var antagligen delaktig i att rösta fram den tillfälliga lagen. Du är också medskyldig till ökade resurser till gränspolisen, med uppdraget att öka antalet tvångsdeporteringar.
Tycker du att utvisningarna är fel måste du påverka Stefan Löfven, Morgan Johansson och Heléne Fritzon.

3 kommentarer:

 1. Men du ingrid dessa män har fått avslag på sin ansökan och ska då skickas till hemlandet vi kan inte ha folk här som inte följer lagen. Kanske ska ni sluta ge dessa män falska förhoppningar? Ordning och reda ska det va!

  SvaraRadera
 2. "Nuvarande asylpolitik ger oss deprimerade ungdomar, svåra situationer i skolan, ökande mängd hemlösa, risk för mer drogmissbruk och kriminalitet, ökad otrygghet, och sist men inte minst ökad arbetsbörda för ett redan mycket ansträngt Migrationsverk." https://stoppautvisningarna.blogspot.se/2017/09/ge-oss-antligen-ordning-och-reda-i.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej! Att de blir kriminella och missbrukar droger är inte vårat fel. Om dessa män skickas hem så slipper vi också dessa problem de för med sig.

   Radera