Skolgång och uppehållstillstånd

torsdag 20 oktober 2016

Det kom ett brev: Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

                                                                          Läs också detta!


Det kom ett brev till uppropet. Med författarens tillstånd publicerar jag det här. 


Hej! 
Vi är en desperat familjehemsfamilj som skrivit detta till alla riksdagsmän, migrationsverket och en förkortad version till lokala tidningen. Två riksdagsmän har svarat på ett vettigt sätt.Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Vår afghanske flyktingpojke som är 16 år har fått kraftig ångest över sina kompisars utvisningsbeslut. Han äter och sover dåligt och kan inte klara koncentrationen i skolan. Han som mådde så bra under alla månader vi jobbat med honom och skapat trygghet...

Han har fasa och desperation i ögonen när han oroar sig för att sändas till Afghanistan (som hans mamma flydde från till Iran när han far dödades av talibaner och han bara var 8 år).

Till Iran kan han inte komma tillbaka. Han jobbade hos Iransk familj och fick sova på golvet i ett hörn från 8 års ålder. På byggen arbetade han från 10 års ålder med sten- och murningsarbeten. Iranier använder afghaner som billig arbetskraft/slavarbetare mot mycken liten ersättning eller enbart betalning i mat. 

Ärren på hans kropp vittnar om 10-åringens farliga arbete med alltför tunga maskinsågar och vinkelkapar. Hot om att skickas till Afghanistan eller till Iranska armén för att slåss mot Daesh gör att de inte vågar besöka sjukhus eller få läkarvård. Arbetsskador måste de betala själva och behandlingen får ske i smyg i hemmet. Vänstra handleden har djupt ärr efter självmordsförsök vid 12 års ålder ...

Hundratusentals pojkar och flickor från Afghanistan används som billig arbetskraft iden Iranska industrin. Nästan alla som kommit har liknande bakgrund.

Han har även ärr från övergrepp från poliser vilka systematiskt misshandlar pojkarna (och flickor!) och tvingar föräldrarna, med hot om utvisning eller Iranska armén, att lösa ut dem mot pengar i handen.

Många Iranier är sympatiserar med talibanerna mot USA och de flesta, precis som talibanerna, hatar hazarer. Övergrepp och mord sker ständigt mot denna folkgrupp både i Iran och Afghanistan. Skickas dessa ungdomar tillbaka till Afghanistan som 18-åringar (där många för övrigt aldrig har bott eller har några släktingar) måste de delta i strider mot talibanerna. De som inte kan redogöra för släktled med intyg får inga pass, absolut ingen skolgång (de flesta hazarer från Iran har ingen skolgång) och inga rättigheter i övrigt. 

De blir kanonmat, billig arbetskraft eller – de rikas sexleksaker. Många kommer alltså att utnyttjas, under vapenhot, i den vidriga afghanska bacha-bazi-kulturen som frodas bland maktens och de rikas män. Många av pojkarna har varit utsatta för denna sexkultur och skräcken är stor att konfronteras med detta återigen. Skulle talibanerna komma till makten dödas hazarer igen. Skoningslöst.

En undran jag har är: om det varit 35.000 flickor som varit utsatta för övergrepp, sexuellt utnyttjande och använts som slavarbetare, hur hade Migrationsverket, regeringen och riksdagen agerat då?

Jag och många med mig är beredd att ta ansvar för dessa ungdomar i Sverige (det är mest pojkar). Utan ersättning men mot att de får gå i skolan och får tillgång till sjukvård. I övrigt kan vi försörja dem tills de blir flygfärdiga, dvs utbildade och fått jobb. Vår egen afghanpojkes drömyrke just nu är polis (det finns en polis i Linköping som kommer från Afghanistan), jobba med gamla eller förståndshandikappade (”de är alltid så glada!”) eller bilmekaniker! 

Vi har nu alltså chans att få tillskott av medborgare till Sverige som är arbetsvilliga, har perspektiv på världen och har framtiden för sig.

Det behövs inte mycket informationssökning för att inse att utvisningsbeslutet och avtalet med Afghanstan är en panikåtgärd som är i proportion till avvisning av judarna under andra världskrigets inledning. Ska vi ständigt upprepa samma misstag på grund av populasen?

STOPPA UTVISNINGARNA TILL AFGHANISTAN NU!
Snabblästa länkar:

Har ni sett filmen eller läst boken ”Flyga drake” eller hört Ahmad Khan Mahmoodzada om filmrollen i denna film som gjorde honom till en av alla de som tvingats fly till Sverige?
I IRAN har hazarer inga rättigheter, inga skolor, ingen sjukvård - ingenting. Bara sina händers arbete från 5 års ålder och uppåt:
Human Rigths Watch – massakern i MAZAR-I SHARIF

Hazarer har varit förföljda i århundraden och utsatts för folkmord:

Läs om en utsatt folkgrupp:
Benny Nilsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar