Inför resan till Afghanistan

Här ska jag lägga information som kan vara bra att ha före resan. Men först blir det om valmöjligheterna.

Vad gör man om man fått tre avslag?

1. Skriva på hos Migrationsverket att man åker "frivilligt" till Afghanistan. Då finns chans att man får 30 000 kr som återvändarbidrag. Olika farligt för olika personer.
2. Resa söderut, till Europa. Några lyckas bra, men det kommer många rapporter om pojkar som sitter i förvar hos polisen eller som bor på gatan, under broar etc. För att kunna söka asyl på nytt i EU måste man hålla sig gömd i 18 månader. Utan kontakter blir det svårt.
3. Bli inbjuden av en organisation till Kanada. Organisationen ska lova att betala alla kostnader (mat, hyra etc). Pass, visum och pengar till flygbiljett behövs.
4. Leva på gatan i Sverige. Kallt. Kanske droger. Svårt hålla sig borta från polisen.
5. Få hjälp att gömma sig i Sverige. Då bör man bo på en plats där det är långt till polisen. Man kan ibland gå i skolan. Man kan få "svarta" jobb men bör inte jobba på restaurang där polisen kollar. Om man gömt sig i fyra år kan man söka asyl igen. Kanske beslutar regeringen amnesti - då får man söka igen.


Fullmakt


Se till att någon har en fullmakt för dig. En fullmakt är ett papper där du har skrivit att du ger den andra har rätt att läsa papperen från Migrationsverket, sjukhuset, läkaren på förvaret, advokaten etc. Man vet inte när den kan behövas. Du kan hämta hem en mall för fullmakt från FARR.


"Råd till dig"


Råd till dig som fått nej på ditt sista överklagande och som riskerar att avvisas till Kabul (pdf) Skriv ut detta på papper! Kräver troligen gmail-konto, men finns också under "filer" i Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!


"Nödkitt"


Ordna gärna med ett "nödkitt" till dem som sitter på förvaret och riskerar deportation. Kittet kan lämnas till personalen som låser in det, eller till ungdomen (dock måste troligen mobilen låsas in).


Att ta med 


- En lapp eller liten anteckningsbok med viktiga telefonnumer, t.ex. till anhöriga och vänner i Sverige och kontakter i Kabul (glöm inte Abdul Ghafoor/AMASO), ambassader. Dessutom lösenord till mail mm. Förpackad i plastpåse, gärna förslutningsbar.

- "Råd till dig" - se länk ovan. Skriv ut på papper och ta med! Lägg filen också i mobilen.

- Kontanter i US dollar.

- Ett bankkort som gärna kan gömmas under innersulan i skon. ICA-kort fungerar väl, men möjligheten att använda bankkort är begränsad.

- Pengabälte eller värdesaksväska att bära innanför kläderna.

- En enkel icke stöldbegärlig mobil med viktiga telefonnummer inlagda.

- En extramobil, gärna en "fulmobil" eller Android, med appar som t.ex. WhatsApp och Messenger installerade. iPhones är ovanligare och stöldbegärliga.

- Laddare till mobilerna.

- Powerbank - strömmen är opålitlig. Kan kompletteras med en soldriven powerbank.

- Liten ficklampa, gärna med möjlighet till soluppladdning.

- Litet apotek med t.ex. febernedsättande/värkstillande (t.ex. alvedon, ipren), allergitabletter, vätskeersättning, ögondroppar/koksaltlösning, solskyddsmedel, hydrokortisonkräm, plåster, första förband, öronproppar.

- Vattenflaska.

- Adapter för många länder (med tanke på ny flykt).

- För vintern: varmt underställ, varma strumpor, handskar, mössa, varmvattenflaska. Lätt sovsäck. Räkna aldrig med värme inomhus.

- Skor eller kängor som är bekväma för vandring. God kvalitet så de håller. Får inte vara för små. Bra vandrar-strumpor, kan köpas i sportaffärer.

- En ryggsäck som rymmer det man måste ha med om man flyr vidare.

1 kommentar: