Skolgång och uppehållstillstånd

måndag 26 september 2022

Att piskas, arresteras och visas upp i staden är straffet för kvinnor som inte uppfyller talibanernas krav på hijab

Kabul, Augusti 2021. En kvinna ertappades med att ha tagit av sig burkan offentligt och piskstraffades av en talibansoldat. Bilden ur en film från dold kamera av RAWA. Från Wikimedia.*

Talibanerna kontrollerar marknaderna under middags- och kvällsbönen och straffar de butiksägare som inte deltagit i bönestunden

Författare: Nilofer Langar. Publicerad i Independent Persian 21.9.2022.
Översättning: Google. Bearbetning: Ingrid Eckerman.

Mazar-e-Sharif är huvudstaden i provinsen Balkh i norra Afghanistan med omkring en halv miljon invånare. Staden är av särskild religiös betydelse för shiamuslimer, som tror att Ali, den fjärde kalifen, är begravd i Blå moskén.

En ung kvinna, klädd i lång svart abaya (rockklänning) och hijab (huvudduk) när hon handlade på klädmarknaden i Mazar-e-Sharif upptäcktes av förbipasserande talibansoldater. De attackerade henne genast, piskade hennes ansikte, händer och fötter så att hennes skrik fyllde marknaden. Det brott hon begått var att hon inte täckt sitt ansikte med niqab (slöja) eller heltäckande burka. Hennes dräkt var annars abayan som talibanerna anbefallt.

Det är en av Farsi Independents läsare som har delat med sig av vad han själv såg i Mazar-e-Sharifs centrum, med kravet att hans namn inte avslöjas. Han berättar att för cirka tio dagar sedan piskades och hånades två andra kvinnor offentligt för att de inte bar hijab enligt talibanernas krav. De satte dem bak i en polisbil för att göra dem till ”ett exempel för andra kvinnor” i staden.

Han konstaterar: ”Människor är vittnen. Folket ser vad talibanerna gör mot kvinnor. Men ingen vågar protestera eller ens filma dessa händelser. Alla vet att det är samma sak som att falla i händerna på talibanerna och dö en långsam död.”

Enligt nyhetskällor i staden Mazar-e-Sharif har talibanernas restriktioner intensifierats senaste månaden när det gäller kvinnors hijab, mäns skägg och mäns deltagande i bönestunderna.

En källa berättade att talibanerna inte längre accepterar ansiktsmask som hijab för att täcka ansiktet. Talibanerna insisterar att alla kvinnor antingen ska bära burka eller täcka sitt ansikte med en niqab.

Varje dag, från alla hörn av Afghanistan, hör man nyheter om talibanernas ökade strikthet när det gäller obligatorisk hijab för kvinnor. Den 20 september lade en medborgare i Kabul upp en video på sociala media där man såg talibanstyrkor stå vid ingången till Bagh Chelston, ett offentligt rekreationsområde i staden Kabul, och arrestera kvinnor som inte uppfyller talibanernas krav på hijab. De piskar dem, sätter dem i en polisbil och för bort dem. Det är inte känt vart kvinnorna förs eller vad som händer med dem.

En annan video från Bamyans universitet har publicerats på sociala media. Där ser man de så kallade talibantjänstemännen kontrollera de kvinnliga studenternas klädsel.

I Mazar-e-Sharif får flickor visserligen gå i skolan upp till gymnasiet och kvinnliga lärare fortsätta arbeta i grundskolorna, men alla måste bära abaya och niqab. En lärare på en flickskola skickade bilder från klassrummet. Trots att det inte finns några män på skolan bär lärare och elever alltid niqab eftersom de är mycket rädda – ”när som helst kan en grupp talibaner komma till skolan för att kontrollera”.

Enligt talibanernas övertygelse utgör kvinnor som lämnar hemmet ett socialt problem som ska förhindras på alla sätt. Förbud för kvinnors arbete och sociala aktiviteter, förbud för tonårsflickor att läsa på gymnasiet och hundratals andra förbud har ett enda syfte: Att blockera kvinnors möjlighet att röra sig utanför hemmet och vara närvarande i samhället.

Talibanernas patriarkala och extrema utgångspunkt är att kvinnor är orsaken till mäns upphetsning och därför medlet för ondska och uppvigling. Därför anslår man en stor del av sin makt, resurser och budget på att kontrollera kvinnor och konsolidera ”det godas ordning och förbudet av det onda”.

Kvinnorna är dock inte de enda som krossas under talibanextremisternas stövlar. Männen i Afghanistan är heller inte förskonade från deras påtryckningar och strikta order. Vår nyhetskälla i Mazar-e-Sharif säger att talibanerna nu sätter mer press på män att ha långt skägg och traditionella kläder. Källan tillade att talibanerna också piskar män för att de inte deltagit i bönestunderna.  

En annan källa, som kräver att vara anonym, berättar att talibanerna kontrollerar marknaderna under middags- och kvällbönerna och straffar de butiksinnehavare vars butiker är öppna och som inte deltar i bönerna. ”För två dagar sedan gick vi till bönen. När vi kom tillbaka misshandlade talibanerna en av våra grannar som var i sin butik under bönen och stängde butiken under en vecka.”

Dessa beteenden från talibanerna mot folket är inte baserade på någon skriven lag. De flesta order som talibanernas befälhavare och ledare utfärdar är baserade på deras personliga tolkningar av islamiska principer, och talibansoldater följder dessa order enligt sin egen personliga övertygelse.

Det som idag hörs från Kabul, Balkh, Bamyan, Herat, Farah och andra afghanska städer om talibanernas extremistiska order till kvinnor och män är exakt samma beteende som talibanerna använde mot folket för 21 år sedan, under deras första regeringsperiod.

Även om talibanerna hävdar att de ändrat sin praxis och sitt beteende, som en grundbult för att nå en överenskommelse med det internationella samfundet och vilket de dragit nytta av, har de under det senaste året successivt återvänt till samma punkt där deras övertygelse och beteenden var för tjugo år sedan: Från att förbjuda tonårsflickors skolgång till förbud för kvinnors arbete och aktiviteter, obligatorisk hijab och tvång för män att bära skägg och traditionella kläder. Alla restriktioner kommer tillbaka, en efter en.  

---------
* Det finns bilder från 2021-2022, men de är inte fria att använda. Vanligen måste man betala för dem. Om man använder dem utan tillåtelse kan man i värsta fall få betala böter.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar